Van The Business Analysts naar B.Adapted: Samuël Sourdeau dompelde zich als business analist helemaal onder in de wereld van enterprise architectuur.
Hij noemt het geen switch, wél een mooie evolutie binnen Prodigo.
Samuël, hoe ben jij in de wereld van business analyse terechtgekomen?
In tegenstelling tot de meeste business analisten heb ik geen IT- of ingenieursachtergrond. Ik kom uit de menswetenschappen en studeerde wijsbegeerte, taalkunde en cognitieve wetenschappen. Door een reeks van toevalligheden ben ik eind jaren ‘90 in aanraking gekomen met het beheer en de ontwikkeling van ICT systemen: ik bracht de processen voor Forem en de Vlaamse Overheid in kaart, wat mijn groei richting business analyse mee vormgaf. Naast leren op de werkvloer kreeg ik ook de kans om tal van opleidingen te volgen: continu bijleren vond ik altijd erg belangrijk.
Hoe kwam je in contact met The Business Analysts?
Ik had over de jaren heen aan meerdere business analyse-seminaries deelgenomen. TBA was daar regelmatig aanwezig als spreker en/of sponsor. Toen ik overwoog om de overstap te maken naar consultancy heb ik in 2021 spontaan gesolliciteerd. Die selectiegesprekken waren heel positief en verliepen in een aangename sfeer. Het wederzijdse vertrouwen was er en vrij snel kon ik mijn eerste opdracht starten.

Welke bedrijfscultuur heerst er in de Prodigo-groep en de partnerbedrijven?
Je merkt dat het menselijke aspect erg belangrijk is. Dat voel je bij Frederik (Managing Partner van TBA Oost), maar evenzeer bij Karolien en Kim (Managing Partners bij B.Adapted). Er wordt echt geluisterd naar de verwachtingen van de medewerker en mogelijke opdrachten worden eerst in alle openheid en zonder druk besproken. Ik waardeer dat enorm en vind dat zeer respectvol.
Er is ook een sterke leercultuur, waarbij consultants actief worden aangemoedigd om kennis te delen én op te doen, zowel via interne als externe opleidingen. TBA heeft zijn eigen academy. Ze doen dat heel goed: het zijn telkens de seniors met massa’s ervaring die in specifieke thema’s van business analyse duiken.
Daarnaast creëert men zowel bij B.Adapted als bij TBA een (h)echte community. Er is ook ruimte om als team samen te werken aan klantuitdagingen, iets wat niet vanzelfsprekend is in een consultancycontext, waar je vaak alleen bij de klant of vanop afstand werkt.
Zowel bij TBA als B.Adapted delen collega’s
voortdurend hun kennis
Ondertussen ben je geëvolueerd van business analist naar enterprise-architect, en overgestapt van TBA naar B.Adapted. Hoe verliep dat?
Ik wist dat er in de Prodigo-cluster best wat carrièremogelijkheden waren en kansen voor interne mobiliteit. Ik heb mijn ambities nooit onder stoelen of banken gestoken bij TBA: ik wilde op termijn evolueren van senior business analist naar enterprise-architect.
Ik kwam al snel bij Kim en Karolien van B.Adapted terecht: toen zij me vertelden over hun functie wist ik: dit is het werk dat ik wil doen. Ik wil meer wegen op het niveau van architectuur, een sidekick van beslissingnemers worden.
Was je ook tevreden van de aanpak op praktisch en hr-vlak?
Absoluut. Frederik (manager TBA Oost), Kim en Karolien (managers B.Adapted) hebben altijd open gecommuniceerd over die evolutie en duidelijke afspraken gemaakt. Ik voelde me gesteund door beide bedrijven. Ook op hr-vlak gebeurde alles vrij moeiteloos: na mijn laatste opdracht voor TBA werd formeel vastgelegd dat ik voor B.Adapted werkte. Mijn computer en wagen bleven dezelfde, er was veel vertrouwen en duidelijkheid. Mijn ‘move’ is organisch verlopen.
Hoe was je start bij B.Adapted?
Ik kreeg van bij het begin een kans om samen te werken met Kim op een project voor een overheidsdienst. Ik ben dus meteen in het vak gedoken, met een concrete case, om te kijken of het een goede match was voor mij én B.Adapted. Daarnaast heb ik ook de opleiding enterprise architectuur van B.Adapted kunnen volgen, waardoor ik snel ingewerkt raakte in deze discipline.
Een goede work-life-balans uitbouwen
is erg belangrijk bij B.Adapted
Het project is goed verlopen, ook dankzij de uitstekende begeleiding van Kim. Zowel hij als Karolien verdienen een pluim voor de menselijkheid waarmee ze met hun medewerkers omgaan. Ze gaven me veel tijd en vertrouwen.
Voel je je er ondertussen thuis?
Absoluut. Kim en Karolien staan erop dat iedereen een goede work-life-balans uitbouwt. Ook inhoudelijk leggen ze je niets op. Alles begint bij de vraag: interesseert dit project jou? Ze luisteren naar je gevoeligheden en peilen naar je motivaties. Ze motiveren me ook om mijn skills op vlak van architectuur verder te ontwikkelen.
Als consultant is je contact met collega’s soms schaars. Daarom hecht ik extra veel waarde aan onze zeswekelijkse teammeetings. Die gaan door in Gent: ik ben er vaak al vroeg ‘s ochtends aanwezig. Dan eten we samen en delen we nadien inzichten. Het Is niet enkel goed voor het groepsgevoel, ik vind het ook leerrijk om geregeld met collega’s van gedachten te wisselen.

Welke uitdagingen ondervindt je om architectuur te introduceren bij bedrijven?
Veel bedrijven zijn nog niet helemaal vertrouwd met de concepten die wij aanbieden. Het concept ‘business capability’ is daar een voorbeeld van, waarbij je kort gezegd de vraag stelt wat allemaal nodig is om een bedrijf te runnen. Op dat vlak moeten we nog veel evangelisatie doen.
Een andere belangrijke deliverable van EA op strategisch niveau zijn zogenaamde ‘value streams’: een dynamische benadering van hoe je waarde creëert voor stakeholders via bepaalde diensten of producten. Ook daarin moeten we onze klanten nog wat coachen.
Ten slotte moeten we ook blijven inzetten op ownership. End-to-end processen zijn vaak complex. We splitsen die complexiteit op in behapbare deeltjes en plaatsen het ownership op onze business capabilitity map. Wij creëren de structuur die ervoor zorgt dat alle partijen weten waar de verantwoordelijkheden liggen.
Hoe kijk je naar de toekomst bij B.Adapted? Hoe wil jij nog groeien in je functie?
Op bepaalde vlakken wil ik nog verder groeien in maturiteit. Zo wil ik me binnen het IT-luik van enterprise-architectuur nog sterker ontwikkelen. Een deel van die kennis kan ik zeker via collega’s verwerven. Ik wil vooral nog breder inzetbaar worden.
Van zodra ik meer ervaring heb opgebouwd binnen enterprise-architectuur, wil ik me ook verdiepen in portfoliomanagement. Ook op dat vlak ambieer ik een rol waarin ik actief mee aan de besluitvormingstafel zit.
Heb je ten slotte nog een tip voor mensen die ook een ‘move’ overwegen van analist naar architect?
Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen: waar haal jij energie uit? Werk je graag dicht bij gebruikers, burgers of klanten en haal je voldoening uit het realiseren van concrete, tastbare verbeteringen? Dan sluit de rol van business analist wellicht het beste aan bij jouw talenten. Heb je eerder een passie voor abstract en systemisch denken en wil je meebouwen aan een stevig raamwerk dat organisaties helpt om hun strategie waar te maken? Dan past de rol van architect perfect bij jou.
Beide rollen zijn essentieel én vullen elkaar aan, vaak zelfs binnen één en hetzelfde project. Samenwerking tussen business analisten en architecten is cruciaal om tot gedragen en duurzame oplossingen te komen.
Benieuwd naar de mogelijkheden als business analist bij The Business Analysts of als enterprise architect bij B.Adapted?
Volg in de voetstappen van Samuël en contacteer Evy, onze recruiter.
