Cosucra Groupe is de Belgische parel in voedingsinnovatie. Het Waalse familiebedrijf van de zesde generatie werd opgericht in 1852 als suikerfabriek. Sinds de jaren 90 is het een pionier in de productie van plantaardige eiwitten. Met B.Adapted als partner bouwen ze nu aan een even glansrijke toekomst.
De uitdaging
Cosucra wil soepel navigeren te midden van groei, marktveranderingen en digitale transformatie. Dit plaatst hen voor enkele grote uitdagingen op het vlak van kennisbeheer, procesinventarisatie en datastructurering:
De interne kennis is soms nog te weinig gecentraliseerd. Cosucra wil informatie vlotter toegankelijk maken voor de juiste personen.
Cosucra wil processen, rollen en verantwoordelijkheden beter in kaart brengen, om zo een solide basis te leggen voor procesverbetering.
Datastructurering is een topprioriteit voor Cosucra. Dit moet op scherp stellen wie eigenaar is van welke data en welke applicatie deze beheert.
Om deze uitdagingen te tackelen, wenst Cosucra antwoord op 2 vitale vragen:
Wat zijn de onderlinge afhankelijkheden tussen deze thema’s?
Waar ligt het strategische startpunt voor actie en verbetering?
Onze aanpak
Een toekomstgerichte enterprise architectuur die doordachte beslissingen mogelijk maakt
Om te navigeren op onbekend terrein, heb je kaart en kompas nodig. Daarom definiëren we een toekomstgerichte en pragmatische enterprise architectuur, inclusief concrete roadmap en stapsgewijze werkpakketten.
Deze deliverables stellen Cosucra vandaag in staat om doordachte beslissingen te nemen rond verschillende uitdagingen:
Welke digitale technologie is het meest aangewezen?
Welke strategische risico’s moeten we aanpakken?
Wat zijn opportuniteiten om te groeien en te innoveren?
Wat zijn de juiste prioriteiten om doelen sneller te behalen?
Vier fases. Vier deliverables.
-
1EA-strategie definiëren
De eerste stap: een transparante enterprise architectuur-strategie valideren en communiceren. Wat omvat EA precies en welke waarde levert het op voor Cosucra? Een workshop inclusief rapport bracht alle stakeholders op één lijn.
-
2EA-methodieken, taal en tooling
Welke EA-methodieken, -taal en -tooling passen het beste bij de bedrijfsvoering van Cosucra? Met kennis en expertise kozen we voor een pragmatische benadering die theorie en praktijk doet samenvloeien.
De referentietaal ‘Archimate’ stemden we af op de specifieke behoeften. Na modellering in een EA-tool, goten we alles in een begrijpelijke presentatie.
-
3EA baseline definiëren
Samen brachten we services, capabilities en value streams in kaart, en brachten we helderheid in het applicatielandschap. Een evaluatie van de maturiteit van de capabilities werd waardevolle input voor de EA roadmap.
-
4Van strategie naar roadmap
Welke strategische keuzes moeten gemaakt worden, gebaseerd op de enterprise architectuur? Hier sloegen we de brug tussen de abstracte architectuur en concrete werkpakketten, telkens gelinkt aan de initiële thema’s kennisbeheer, procesinventarisatie en datastructurering. Zo kregen deze thema’s hun plaats binnen een geconsolideerde roadmap.
De resultaten
Een enterprise architectuur die groei en verandering stimuleert
Gesteund door een hecht partnership gaven we vorm aan een verbeterde enterprise architectuur. Door onze expertise en een sterk engagement van het interne directieteam, realiseerden we samen tastbare resultaten.
-
Future-proof architectuur
Met een strategisch vooruitziende blik navigeert Cosucra nu met vertrouwen door groei, marktveranderingen en digitale transformatie. Met name een gedragen capability map dient als kompas bij strategische beslissingen.
-
Realistisch actieplan
Een concrete roadmap, gericht op prioriteiten en afhankelijkheden, geeft Cosucra grip op een veelheid aan initiatieven. Dit stelt de organisatie in staat om op een strategische manier nieuwe projecten te plannen en uit te voeren.
-
Verankerde methodiek
Werken vanuit een partnership en betrokkenheid heeft gezorgd voor een hands-on EA-methodiek die Cosucra zich heeft eigen gemaakt. Op die manier zijn interne teams nu zelf in staat de enterprise architectuur aan te passen.